Followers

Friday, February 1, 2013

Babyblues Vs Meroyan

Assalamualaikum wbt & Hello Peeps!

Malam tadi tengok tak Primadona?
pasal Meroyan lepas bersalin
Banyak tips bagi untuk elakkan meroyan ni
Tapi sayangnya Fara dah lama abes pantang
Mana tau kot2 dimurahkan rezeki.lagi
Mengandung 2nd baby boleh ah ikut hiks ;)

Nak share cabaran/dugaan masa berpantang retu.
Alhamdulillah berjaya go through it walaupun ada nangis2 jugak hihik

Cabaran Pertama: Breastfeeding
Yes, dulu ingat dah cukup dah ilmu breastfeeding nih
dah cukup wat research
dah cukup baca buku
dah cukup join forum/group ibu menyusu
dah cukup dengan beli breastpump, bottle storage etc

Tapi..
bila nipple crack
Bila pump bukan susu keluar, darah memancut2
Aina kena jaundice
belum pandai menghisap dan menangis, menangis dan menangis
Keliling pressure bg FM
luka epi lambat baik

Masa tu dah mula rasa stress
Lagi stress bila orang keliling kurang support breastfeeding
Susu tak cukupla
Anak lapar
sbb kuat menangis.
Yada2.

Cabaran Kedua: Baby susah nak tido.
Ada orang cakap normallah baby tak tido malam dalam pantang
sebab dalam perut mana tau siang ke malam
Ok fine.
Tapi Aina baik siang atau malam memang susah tido.
Paling lama hanya setengah jam
Dan Fara hanya tido setiap hari 3jam.

Cabaran ketiga: Mulut orang
Ni banyak saiko mental
Serius
Ke kita anak sulung menang over emo eh?

Soh tidokan anak guna buai
Soh bagi puting
Soh bagi air masak
Jangan susukan anak breast kiri sebab tu "air" susukan breast kanan sebab tu "mknan"
Itu ini --'

Jadi pada bakal ibu please gali ilmu sebanyakk boleh pasal bf dan pasal penjagaan baby.
Ready fizikal dan mental.

Baru tau bukan senang menjadi ibu.
Baru tau kenapa syurga dibawah tapak kaki ibu.
Dan sebenarnya cabaran menjadi ibu baru bermula :)

Till then,
happy weekend!

eh sblum tu nak share pix dengan dua cintahati

7 komen:

CikPuanIsteri said...

Salam..
Sama la ngan sy...hmpir jgak nk mroyan..nsib baik selamat lg..ekekeke..jmput baca my breastfeeding journy yerk :)

Asz Miza said...

bab tido pakai buai, bg air masak, susu kiri kanan tu i mengalaminya..stresssss..

Nana Aris said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yang tambah stress bila banyak doktor kat sekeliling.. huhuu

puanungupunyecerita said...

lme x on9..haha
farah da update.kite da temls lak..hadiff dok penpen..x dapek la nk on9 sgt.
farah jgn stress..k
nnti baby no2 silela..buat mne y kiter fail no1.insyallah mkin baek n bole jwpn dgn penuh hikmah.
doc byk sgt mmg stress.ape awk rase kite rase,..ayat same la..gitu.mmg cekal jwp pastu melalak eh kejam nye..tp itu kn anak aku.
hukhuk..
MIL misi pencen pon soh bg FM apeke he kan..hahhaa
sabo yek..
tek2 darh tu memlue biase..mmg kne timba ilmu BF byk sgt.nmpk mudh tp x semudh y disangka..dan x susuh y disngka..seng dr fm.sesame share ape y tahu,.tips besalin awk kite da bace..33 weeks da..windu bau baby n bf akn bermula..ngn hero kechik y rajin tolg mama skrg ni

Fazlina Zainudin said...

comel akak with ur daughter :)

D Yatie said...

ye ye. memang banyak sangat dugaan yang kita berdepan masa berpantang. dan masa ni lah kita tengok kekuatan kita. kalau tak kuat, meroyan oh.