Followers

Thursday, February 7, 2013

Jangan bandingkan anak kita dengan anak orang lain

Assalamualaikum wbt & Hello Peeps!

Bila anak kita semakin hari semakin besar..
Akan mula ada pertanyaan..
"anak dah pandai apa sekarang?"

dan bila siibu menjawab..
"belum pandai sekian2 itu lagi.. Baru pandai sekian2 ini.."

dan normal jugak
Bila dibalas..
"ehhh belum lagi yer?? anak sipolan2 umur camni dah pandai sekian2.."

korang nampak tak sikecik yang belum kenal dunia tu
Sudah di"judge" dengan "baik" oleh orang keliling?

Dan lumrah siibu dan sibapa mula risau kenapa sianak "lambat"
Tak macam anak orang lain

Adakah bila sianak lambat meniarap
Lambat berjalan
Lambat bercakap
Dia dah dikira sebagai slow learner atau apa2 jelah yang sama level dengan tu

Lagi kalau sianak tu kurus
Tak tembam
Tiap2 bulan timbang
Naik sikit je
Adakah dia dah dikira tak sihat?

Iye, kita sebagai parents mmg nak terbaik
Beri yang terbaik untuk anak
Dan mengharap yang terbaik dari dia kan

Perkembangan setiap baby berbeza
Hatta kuar dari perut yang sama pun berbeza

Stop comparing anak kita dengan orang lain
*peringatan untuk diri sendiri jugak*

Aina masuk 6bulan 3hari lepas. Sudah mula mengesot dengan meniarap tapi kebelakang (gostan) :)
berat 6.5kg.
Tak tembam. Tak debab
Tapi alhamdulillah sihat, aktif dan kuat menyusu.

Ibu dan ayah sayang Aina tanpa syarat

Jumpa lagi next entry!
take care!

16 komen:

Asz Miza said...

yes..peringatan untuk myself jugakk..mula2 tak kisah sangat..tapi bila org suka tanya anak dah pandai apa mula la risau..mencikk

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mana nak sama, mak pak pun lain

Aeen said...

suka sangat ngn tajuk entry ni..memang x suka orang compare2 kan anak kite ngn anak orang lain..penah kene..baru je kene 2-3 hari ni..bengang betul ...huh..

e k i n ♥ y u s r i said...

zara pon x tembam
berat pon tang tue je
tp ekin x kesah pon
sbb si kecik tue sgt aktif
wlupun hny laju meniarap je

MissRhana said...

kannnnn..org suke compare2...kdg2 sian baby :(

::EIDA:: said...

biasa biasa manusia fara. hehe.. abaikan mereka. janji aina sihat!

eKa said...

ala comeynya aina. pakai baju pink lak tu.ada miki maus setempek


ada juga ye dok judge gitu.sedangakn perkembangan budak kan tak sama

puanungupunyecerita said...

awk sabr ek..dr pregy kot mcm tu.npe gemok sgt pregy?mkn kemane x mcm org itu ini mengndg?
da beranak mcm sokln awk kne gk..samp anak kawen pon x sudh farah.
mmg set mind bace buku persediaan keibubapaan pon belom tentu emosi kite bole ok bile kene..
org terdkt pon compare..masak la sabr dlm hati
sdpkan hati Allah y jdkan setiap hambaNya..bukti kekuasaanNya siape mereka untk menidakn ape yg terjd

mama ila said...

hmm..biasalah kannn..mulut manusia nie..suke bebenor bertanya..hihihi...setiap anak..lain perkembangannya...asalkam sihat n aktif...alhamdulillah...

salam kenal..ila follow sini =)

nizabeba said...

cutenye aina ni! tulah, setiap anak itu adalah individu yang berbeza..semua bayi adalah istimewa dan perkembangan masing2 pon berbeza.. tapi tulah, cakap2 org mmg ssh nak elak..

Zana Adieyza said...

perkembangan setiap bayi memang berbeza.. setiap orang kan berbeza.. mana boleh sama jer..

xpe lah dear.. yg penting aina sihat.. zana doakan aina terus membesar dgn bijak, sihat & solehah hendaknya..

julie@julianamnoor said...

itulah dianya bila dapat anak mcm lain plak.xdak anak org tanya lain..manusia manusia manusia..hehehe

With Julia said...

comel lah bb aina..yeyye dh enam bulan ye..yup stop comparing each other espeacially baby...kalo ju lah kan...pekak kan telinga senyum puas2...sbbnya kita yg rasa apa itu bahagia melihat anak kita membesar dgn sihatnye...org lain x tau...hehhe

Nastyna said...

Itu lah lumrah alam kan, kalau sekadar bertanya untuk berkongsi maklumat dan pendapat tu ok la. Setiap anak tu berlainan.
Salam kenal dear.

CutieLiesa said...

hihii benda ni pernah jadi kat kita masa first baby ,,, dah 2nd ni kurang dah nak pikir benda2 nie.. lain anak lain ragamnya..sebagai mama n ayah dia kami akn buat yg terbaik utk anak2 :) >>> cumil si aina ni yer

tenku butang said...

betul.. setuju sgt..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/