Followers

Thursday, June 2, 2011

Salam Kaut?

Assalamualaikum wbt & Hello Thursday peeps!

credit: google
Korang pernah dengar salam kaut tak? Ala.. kalau pergi kenduri kawen, bila nak balik mesti salam mak bapak pengantin sambil bagi duit tu.. Aku tak tau lar sejak bila dimulakan atau siapa yang memulakan tradisi nih.. 

Sebenarnya, bagus SEDEKAH duit nih TAPI kalau ada yang tak dapat datang sebab duit salam kaut tak bestlah..  Kawan aku berbangsa India mula-mula taknak datang wedding aku sebab dia kata wedding orang melayu kalau pergi mesti bagi duit *masa tu dia maseh menggangur* Aisey, tu pandangan seorang bangsa India terhadap wedding kita haihh :( 

Yelar mesti rasa segan kalau semua orang bagi, tetiba tak bagi. Apatah lagi bila bagi duit salam kaut nih baru dapat goodies bag.. Kalau tak bagi, mak ayah pengantin tu buat dek je. Ni bukan cerita rekaan hokeh. Depan mata aku sendiri.

Masa kenduri kawen aku dulu, ada yang bagi envelope kosong.. Dan ada juga yang letak tiket bas yang dah expired tarikh dalam envelope. Tak tau ah apa motif buat macam tu. Mungkin jugak sebab takut orang mengata tak bagi sampul duit. Padahal mak bapak aku serius tak kesah. Tu semua terpulang pada tetamu. Orang datang majlis aku, family aku sangat berterima kasih. Dapat duit salam kaut tu kira bonus. Bukan paksaan.

Biar ah pemberian duit salam kaut tu IKHLAS. Kita buat majlis bukan nak hadap minta duit orang tapi nak orang datang sama-sama memeriahkan majlis kawen kita. Korang setuju tak dengan pendapat aku nih? ^^

4 komen:

Reen Tart Nenas said...

masih lagi ada org yang tak faham pasal salam kaut nie. hehehe yg penting ikhlas. tp mcm saye, kalau saye dh bagi hadiah, saye tak kasik duit dah :p

sha a.s said...

Sha slalu bg salam kaut klu x bwk wedding present..eheh..mase Sha kawen tu,alhamdulillah salam kaut boleh cover balik duit ctering..

msredcheesecake said...

cik fara,
kadang2 diorg ni buat lawak melampau...tiket bas?geleng kepala...

CikPuan Fara said...

reen, betul tu.. yang ikhlas :) neway thx for being my follower :)

sha, alhamdulillah murah rezeki sha :)

msred, hahahah tau xpe, mula2 tgk tu mcm blur2 tp end up ramai2 ketawa hehehe ;)