Followers

Sunday, May 15, 2011

Tips kurangkan kos belanja kahwin

Salam & Hello peeps!

Aku selalu dengar.. orang cakap..

"nak kawen, banyak pakai duit"
"kalau takde at least rm20k, jangan harap nak kawen sekarang nih"

Aku tak menafikan banyak gak ah duit diperlukan 
untuk menampung kos belanja kawen
Zaman sekarang.. kuih seketul 40sen, 
kalau dapat 30 sen pun mak ai halus benar.. 
dua kali kunyah da settle hehehe.. 
Apatah lagi dengan kos belanja kahwin..

 Jom aku share beberapa tips nak kurangkan belanja kahwin..

**Buat majlis ala kadar..
kalau dah tau poket tak berapa tebal, takyah nak mengada nak buat 7hari 7malam. Lengkap dengan majlis berinai kecil, besar, sederhana *eh, ada ke hehe*, pelamin kecil dalam rumah, pelamin besar luar rumah lepas tu pelamin kat dewan pulak.. Lebih elok dahulukan yang wajib..

**Tak perlu jemput semua orang yang korang kenal..
Habis semua orang dalam frenlist FB dijemput. Padahal bukan semua pun bertegur sapa, ye tak?
*lain ah kalu ajak-ajak ayam -.-* tapi masalah sket bab ni sebab selalunya parents yang akan jemput beria-ria segala bagai orang dorang kenal huhuhu.

**dulang hantaran yang tak perlu banyak-banyak..
makin banyak dulang hantaran makin banyak kos nya.. cukup ah sekadar 5 dibalas 7 dulang ke, 7 dibalas 9 dulang ke,.. ia sekadar adat melayu.. bukan pameran menunjuk-nunjuk kemampuan membeli barang branded.. lepas kawen pun boleh hape belikan prezen untuk husband/wife..

**beli barang-barang perkahwinan semasa SALE..
waktu sale, barang lebih murah dari harga biasa. cam beli perfume set.. walaupun harga maseh mahal tapi it plus dengan gift. kain pasang dari EURO MODA/JAKEL waktu sale lagi murah dari harga biasa.. walaupun cuma save dalam seratus.. sebenarnya duit tu boleh guna untuk top up persiapan lain..

**pilih pakej perkahwinan dari satu bridal..
jangan ngada pegi amik pelamin kat Bridal A, baju pengantin& mekap kat Bridal B.. harga lebih mahal compare amik pakej semuanya dari satu bridal sahaja. Kepala pun tak pening dok pikir banyak bridal.. deal sahaja dengan satu bridal..

**duit hantaran yang berpada-pada.. 
Jangan ah demand rm50k pulak kat bakal husband.. Lain ah kalau dia orang yang BENAR-BENAR kemampuan. Nanti sudahnya sampai anak dah 3, hutang bank tak settle lagi.. Korang pun kena tempiasnya..

**Diy (Do it yourself)..
sapa yang ada kebolehan buat sendiri hantaran, design kad kawen, goodies bag, bunga pahar.. baik buat sendiri.. boleh jimat duit upah orang lain buat. dan lebih rasa puas hati hasil kerja tangan sendiri..

**gabungkan majlis nikah dan majlis kawen dalam sehari..
ni memang save budget ah. contoh buat majlis nikah pagi dan terus ke majlis sanding tengahari.. jimat kos dari segi kenduri makan.. make up sekali.. sanding tinggal touch up2.. kepada rombongan pengantin lelaki yang datang jauh-jauh pun takyah tidur hotel 2,3 hari.. agak penat sedikit tapi settle majlis dalam satu hari jer..

**elak tempah baju nikah/kawen..
ada yang teringin tempah baju sendiri.. nak buat sentimental value.. tapi kain untuk buat baju sanding selalunya dari material yang grand dan ofcos harga pun "grand" jugak.. melainkan lepas kawen, akan pakai baju tu balik atau disewakan pada kawan-kawan tu ok.. tapi kalu rasa akan terperuk dalam almari.. its not worthy..

**postpone honeymoon..
semua orang nak honeymoon lepas kawen.. yelar sebelum nak mula hidup sesama, nak ah jalan-jalan dengan suami kan.. tapi kalau membebankan hidup lepas kawen buat pe.. mungkin boleh dipostpone 2,3 bulan lepas kawen.. masa tu mungkin kewangan dah lebih stabil sikit.. boleh cuti lebih jauh dan tempat lagi esklusif lagi hehe..


p/s: sila jgn ikut orang. ikut poket sendiri ;p

10 komen:

naem glizzy said...

hikhik!! sukenyee........... suke! ni yg xsaba nak kawen ni! akak pasni bg tips lagi taw :) banyak2 pon xpe..

sha a.s said...

ukur baju di bdn sndiri....belanja ikut kemampuan, jgn ikut nafsu kan Fara

munna said...

TAPI KEBANYAKAN SKRG NI.. NAK BERLUMBA JADI WEDDING OF THE YEAR...WALAUPUN TERPAKSA BERHUTANG

CikPuan Fara said...

naem: heheh okay dear!

sha: sgt betul ikot kemampuan :)

munna: itular. ramai yg mcm tu. akibat dok mengikut org lain. neway, mekasih leave a komen :)

rara pinkmafia said...

hai2 fara.heheheheh berguna tips tu utk rara yg baru nk kawen ni.heee.betul tu.kalo nk jemput sume yg kite kenal mmg tak mampu.jemput mana yg ingat je lah.hehehe

CikPuan Fara said...

hi rara! heheh tau xpe. kalu sampai ribu-riban yang datang.. duit ribu-riban gak lar yg kuar heheh..

neway, mekasih follow blog kite :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

thanks untuk tips kak . risau juga Tia . yelah cik abang bukan orang berada . Tia pun kalau boleh tak nak lah buat besar2 . Tia tak nak sanding . cukup akad nikah , kenduri . boleh ke kak ?

CikPuan Fara said...

tia: sma2. of cos boleh.. utamakan yg wajib sudah :)

zaza said...

its really true.. kalau nak kawin cepat2 jgn la biakan bakal husband kita sorg je y berhempas pulas cari duit hantaran.. kite pun kne tlg sekali.. dapt tolong 30% drp duit hantaran tu pun dah gembire bakal husband kite tu :-) Ni tak.. ckp nak sush sng bersama tapi bile ajak kongsi cari duit hantaran terus je balas "itu kan keje org lelaki".. xpatut kot.. kan kenduri bersama jadi tlg la antara satu sama lain :-) nampk la keserasian di situ ye da :-)

saya-mahu-kahwin said...

saya paling setuju bab DIY dan tangguh honeymoon..2 bulan ok la..kalau setahun...hmmmm...xnk la. hehe