Followers

Monday, April 25, 2011

Budaya angkat-mengangkat

Salam & Hello peeps!

Korang mesti pernah tau dengan budaya "angkat" kan?..
"Angkat" kat sini bukan bermakna amik anak orang lain dijadikan anak angkat sejak kecik.
"Angkat" kat sini bermakna sesuka hati offer anak orang lain untuk dijadikan adik beradik secara tak rasmi.

Rasanya perlu tak title adik, kakak dan abang angkat?..
 tak boleh eh jadi member?..
lama-lama kalu ngam leh jadi BFF..

maybe ada yang bagi reason
nak ada orang caring cam adik-beradik..
seronok bila orang bagi perhatian extra..

especially time sekolah/asrama..
dah jadik cam lumrah kalu orang tu ada adik angkat la,
kakak angkat la, abang angkat la
sesape yang ade lebih 2 orang "angkat" nih
ala-ala femes.. glamor ah gitu hehehe
apatah lagi time dedication sesama student..
dapat bunga ah, cekelat ah, lollypop ah
tu belom lagi dapat friendship band..
mesti nak matching dengan ke"angkat"an nya

budaya angkat-mengangkat ni
dah macam budaya turun-temurun
dari dulu sampai sekarang ade..
tapi
dari apa yang aku tengok
ke"angkat"an nih jarang kekal lama..
bila dah masuk U/kolej dah mula lost contact
maybe jugak dah makin dewasa
baru tu baru rasa pelik nak ber"angkat"an kot hehehe
korang pernah ada tak adik, kakak & abang angkat nih?
jom share cerita..
p/s: aku dulu takde angkat-angkat ni.
maklum ah tak berapa femes kat sekolah huhuhu -,-

3 komen:

sha a.s said...

i paling x suke angkat-mengangkat ni...psl da ckupla ade sorg abg n kakak..nk berangkat ape lg kn? ehee..tp kt skolah dulu2 mmg adela yg nk berangkat2, tp i x layan...bkn best pn..ehehe

Melda Mohd said...

Mel takde. Sombong kot masa sekolah dulu. Hikhik~

CikPuan Fara said...

sha, tau xpe. adik-beradik sendiri pon da cukup. lagi best kalu jadi member tau :)

melda, dulu sis pon selalu org ckp sombong tapi ade aku kesah huahuahua ;p