Followers

Friday, April 13, 2012

Jangan berurut sebarangan!

Assalamulaikum wbt & hello Peeps!


credit: KlinikDrZubaidi
Minggu lepas, Fara ada terbaca entry dari Dr Zubaidi mengenai berurut semasa peknen. Terus terang katakan yang Fara tak berapa berkenan urut-urut ni semua. Bukanlah kengkonon perasan moden ke hape. Tapi kalau salah urut lagi banyak kesan buruk dari bagusnya.

Dulu masa Fara trying to conceive memang ramailah yang suggest pergi berurut. Tapi nasib baik mak Fara back up sungguh-sungguh. Fara takdelah kata urut ni totally tak bagus. Ya, ada yang berurut memang berhasil tapi kena tengok orang urut jugak. Sebab ramaiiii je yang claim mereka pandai berurutla apelah padahal....??

Okay, balik semula pada berurut masa peknen. Selalunya orang berurut kalau baby songsang atau uri kat bawah dan seboleh-bolehnya tak mahu c-zer. Mengurut tu untuk menolak kepala baby ke bawah dan memudahkan proses bersalin. Sound greatkan?

TAPI ada jugak kes yang selepas berurut baby dah xmau gerak dan lepas diperiksa telah meninggal didalam perut! Nauzubillahminzalik. Minta dijauhkanlah perkara sebegini terjadi :(

Ini semua berpunca dari kecuaian. Kecuaian si tukang urut dan jugak yang menyerah perut untuk diurut. Ni Fara share link FB untuk rujukan semua.. Berurut Abdomen Ketika Hamil

Happy Weekend Semua! ^^

6 komen:

mamaNoriz said...

betul, bukan leh sembarangan je...

takut nak baik jadi makin mudarat lak...huhu, di jauhkan lah...

dan ada lak kes si tukang urut siap 'tinggalkan something' kat badan dia...huhuuu

eKa said...

haisyy seram kan... moral of da story kene pastikan tukang urut tu betul2 mahir dlm bidang pengurutan

**kami~nak~tawen** said...

doc ni ckp sama mcm anis pk..100% sokong..bby anis pun breech skg..tp xbrani nk g urut bagai..kwn soh g urut..tp anis xnk..xpcya kt bidan..nurse ckp tgu 36w naty refer ngn spital...

Sakura said...

huhu btol3x

bila ada baby dlm perut .. sila jgn urut

i lagi rela kena czer dari kita letak risiko yg tinggi kat nyawa baby.. tak teruk mana pun czer tu sbenarnya.. bukannya berkurang keibuan kita kalo kita tak bersalin normal

Masya said...

info yg sangat berguna... btl tu urut masa mengandung mmg x boleh sebarangan.

mynameismy said...

hish bahayenye...
dgr kate doktor je la... kalau ceaser terbaik.. maka naik lah buat ceaser dr hilang anak tu sbb kecuaian... haih