Followers

Friday, January 20, 2012

1st Antenatal Check Up- 1st Trimester

Assalamualaikum wbt & hello peeps!

Syukur alhamdulillah, Fara sudah masuk 2nd trimester ^^ Secara ringkasnya Fara nak share pengalaman 1st trimester..

5weeks- +ve urine pregnancy test..
6weeks-8weeks- hilang selera makan (sampai sekarang!), muntah purata 4hari sekali.. tak boleh bau masakan lauk dan nasi, muntah setiap kali minum susu (sedih).. 
9weeks- 12weeks- keadaan dah makin okay.. tapi loya-loya masih ada.. masih tak boleh bau masakan lauk.. xde mengidam pelik-pelik. Apapun Fara tetap bersyukur.. Ni bahagian Fara dan terima ia dengan hati terbuka :)

Masa 10weeks pergi KKIA (Klinik Kesihatan Ibu Anak) buat buku merah.. Kena bawak surat nikah/kad kawen dan jugak kad pengenalan husben wife.  Nasib baik nurse tak marah lambat buat buku merah. Dia kata seelok-eloknya sebelum 12weeks kena buat. Nurse soh amik urine untuk uji kehamilan dan kandungan gula dalam urine.. Lepas tu terus nurse bukak buku merah sambil-sambil check tekanan darah, pastu kena cucuk ujung jari amik darah HB. Alhamdulillah semua normal ^^ 

Pastu kena tunggu lagi untuk amik ujian darah test HIV(ingat masa nak kawen je kena), thalasemia, Hepatitis B, Sifilis, darah jenis apa etc. Ujian HIV tu dibuat depan kita.. so tengok sendiri berapa garis muncul hihi. Ujian2 lain tu kena hantar ke makmal dulu dan kalau ada masalah baru mereka akan cal.. kalau xde cal tu maknanya semua okay dan tunggu je next check up..

Nurse panggil suh baring dan bukak bra.. Dia kata untuk check samada ada kanser payudara atau tak.. Maluuuu okay, nurse tengok n tekan-tekan. Tapi Fara tengok muka nurse tu relek je.. da biasa tengok breast macam-macam org kan hahahah.. Lepas tu nurse bagi penerangan pasal penyusuan bayi. Ni memang bab Fara suka sangat. memang plan nak breastfeeding baby dari belom preggy lagi (dasat betul planning ehehe). InsyaAllah harap semuanya dipermudahkan ^^.

Lepas tu barulah jumpa doktor.. Doktor yang sangat friendly.. Dia cam biasa tanya bila 1st day last period, pernah bleeding atau kuar spotting tak, muntah-muntah lagi tak.. dan pesan makan sikit tapi kerap untuk elakkan muntah-muntah.. dan doktor soh baring nak scan.. Yeay, paling seronok tak sabar nak tengok baby eheheh ^^

masa ni 10weeks 2days..
Anak ibu membesar dah.. sudah ada sepasang tangan, sepasang kaki.. heartbeat normal.. paling comel dah ada lutut! alololo.. dan dia gerak-gerakkan tangan dan kaki. tak dok diam! masa tu Fara tak sedar meleleh airmata.. Dah lama ibu tunggu kehadiran kamu kat situ.. setinggi-tinggi syukur aku panjatkan kepadaMu Ya Allah..

Doktor kata semua sihat dan normal dan next scan pada 24weeks pregnant.. lamanya nak tunggu huhu.. Doktor kata kalau nak scan 3D/4D boleh buat kat swasta.. Kat KKIA, mereka buat 3kali sahaja..

Nurse bagi Asid folik, Vitamin B Complex, Ferrous Fumarate (untuk tambah iron +zat besi) dan Ascorbic Asid (Vitamin C).. Next check up on 14weeks..

Kat buku merah, nurse tulis EDD 2 Aug.. bila scan, doktor kata 31 July. Tapi doktor kata, nothing to worried, sebab tak jauh beza EDDnya.. Semoga Fara dan baby akan sihat sepanjang tempoh kehamilan ni hinggalah selepas bersalin.. Amin ya Rabbal Alamin..

Selamat Bercuti Panjang semua! ^^

18 komen:

puanungupunyecerita said...

org first bace...ahak
eppy la ye g cek up
ahak..time nie ila sorg2 je g..
last2 da tepu mls nak sedih en hubby x join same..kalo join pasti tdo..
ahak..
mama harus tabah..kite pon nangis tgk first scan..Allah jdkan hambaNya sgt menakjubkan kan..nak kuar kene didik baik2 pulak..hukum alam..
gd luck ibu farah...nice ibu..ila nak gk dulu..en hubby kte trgt arwah kakak die..mama memg sesuai ngn sya..grg ngn hadiff..hehe

ciksuen said...

moment plg best time cekup ialah scan baby. kan? hehe :D

Girls Like Me said...

ala ala cute nmpk bentuk baby daa :) :)

..nk Facebook Acc...nk add akak..

::EIDA:: said...

Semoga Fara dan baby sihat sentiasa yer.. Doakan ida merasai saat saat itu jugakkkk =)

yannie bunny said...

fara, sayu baca entry ni ;(

LAYLA ZAMRY said...

fara..
bestkan bila scan?
sy pun sama..
setiap kali scan mg moment yg paling ditunggu2..dpt jumpe baby!

Nana Aris said...

doakan kami fara..teringin sangat nak rasa experience ni..mudah-mudahan ALLAH perkenankan doa ibu mengandun gni..hehe

nana rase mesti nana pon nangis kalau mase tgk scan nanti..

~LeeyanaRadhi~ said...

Seronoknye bace entry ni...modah-mudahan 1 hari nnt yana juga dpt rase ape yg Fara rasa skrg.. ameen..

CikPuan Fara said...

@ila: memang teringin dipanggil ibu.. lembut je gitu heheh..

ciksuen: hehe, mmg dok tnggu je bila nk scan waktu tu ekekeke ;)

fazilah: akak da letak kt blog sis yer..

@eida: InsyaAllah laling.. taklama lagi ada tu. Amin..

@yani: jgn sayu2 dear.. doa kita selalu utk geng2 ttc huhu.

@layla: teruja tengok baby. adoi cam xcaya tu anak sendiri hihi.

@nana & yana: sudah pasti dear. doa Fara selalu dgn u'oll. InsyaAllah pasti ada xlama lagi.. Amin..

Putri Qaseh said...

Congrates Fara, jage kesihatan baik2..Bila Allah bagi lambat, kita akan lebih tahu nikmat bersyukur sbb kepayahan nk dptkan zuriat tu...Doakan i juga ye, still TTC after 11months of wedding ...

ieda said...

salam kenal dari akak

congrats dikk
pengalaman yg manis kan .. ;)

Che'gu Anuar said...

Wow.. Anyway, tahniah la fara.. Semoga hepi selalu dgn bakal baby baru.. Teman ja yg tak dpt2 yg second.. Huhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

hye mom-to-be....

eKa said...

jaga diri taw fara...bestnya dgr pengalaman fara

amal said...

alhamdulillah semua baik2.. masuk trimester 2 best sket ehe.. more relax. ape2 pun enjoy! :)

jo said...

congrates!!

BeDung Baby Corner said...

congrats...
fara..jom cuci mata at my blog...
bedungbabycorner.blogspot.com

Hayati A.G said...

oh edd kiat dekat2...sama2 kita jaga diri yek..:-)mohon perlindungan dariNya..Insha Allah...:-)