Followers

Monday, June 13, 2011

Tempoh bertunang yang sesuai?

Assalamualaikum wbt & Hello peeps!

nak jugak tempek gambar cincin tunang sendiri ;)
Korang pernah bertunang? Sedang bertunang? Atau akan bertunang? Berapa lama tempoh korang bertunang? Ada yang bertunang setahun, 6 bulan, 3 bulan malah ada yang hanya beberapa jam sebelum bernikah. 

Masing-masing tentu ada reason kenapa tempoh tunang tu panjang atau pendek.. Mungkin nak masa yang lebih lama untuk prepare BIG day, kumpul duit, nak berkenalan dengan keluarga bakal mertua lebih rapat dan macam-macam lagi reason kan?

Aku dulu bertunang hanya lar 2 bulan setengah. Sebab? Taknak bertunang lama-lama. Makin banyak cabaran bertunang. Baik percepatkan tempoh berkahwin..

Ada yang tanya kalau begitu kenapa tak nikah terus.. Aisey,aku nak jugak lar merasa bernama "tunangan orang" walaupun sekejap je 2 bulan setengah. Dah nikah takkan nak tunang balik. Erk, ada ke? hehehe ;) 

Aku cadangkan pada mereka yang akan bertunang dalam masa terdekat nih.. toksah lah bertunang lama-lama sampai bertahun-tahun. Pertunangan tak menghalalkan kamu berkepit memanjang.. Cepat-cepat kahwin.. Insya Allah pahala pun  berganda ^^

7 komen:

reen said...

reen plan btunang dlm 6 bulan camtu jek..ok la kan..xlame sgt kan kak fara???6 bln tu mesti bz dgn preparation wedding jek..:)..cehh dh plan tu pdhl xtau ler bila masanya..hehe

CikPuan Fara said...

eh lah tu 6bulan.. heheh Insya Allah coming soon dear ;)

naem glizzy said...

kakakkkkk!! busy sgt! soryy..

hikhik.. banyak x cabaran mase betunang neh? takot la sis..... kite tempoh btunang setahun kot T__T sebab belom abes study hihi..

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia cadang nak bertunang 10 minit je kot . nikah terus :)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

su tunang tak samapi setahun..fuhh..dugaan mmg sgt byak..mcm2

Ain Zulaikha said...

setuju sangat2.. mak pernah cerita tak elok bertunang lama2 sebab banyak cabaran n dugaan yang datang.. boleh amik contoh dari mawi, dia tunang 2 tahun kan? heheehhe

wallahua'lam

CikPuan Fara said...

naem: hahaha lama naem hilang.. sunyi blog sis xde komen naem ngehngehngeh ;p

tia: wow. paling singkat heheh ;)

pn sue: betul tu. akak yag 2bulan ni pun ada gak dugaan huhu.

ain: wahhh! femes blogger komen!! toche2. lebih elok percepatkan yg wajib kann ? :)