Followers

Monday, June 27, 2011

Duduk serumah dengan mertua?

Assalamualaikum wbt & hello peeps!


Sorry kerana lama tak hapdet blog.. Minggu lepas, aku balik kampung suami di Teluk Intan, Perak. Nenek saudara suami meninggal. Tak punya kesempatan nak buka lappy.. Mekasih pada yang sudi komen entry walaupun entry yang lama-lama. Toche-toche =)

Seringkali kita dengar menantu dan mertua bermasam muka dek kerana duduk serumah. Bukan mudah nak adapt cara kita dengan cara keluarga mertua kita. Berkongsi dapur, berkongsi remote control tv, ampaian baju pun kena share dan macam-macam lagi. Apatah lagi kalau rumah itu juga dihuni bersama ipar-duai. tentu lagi banyak hati perlu dijaga.. 

Korang duduk serumah dengan mertua?..

Aku tidak pernah duduk pernah duduk serumah dengan mertua. Sebab aku dengan en husband duduk jauh perantauan *cehh, perantauan sangatt la penang-jb tu kan kekeke* Apatah lagi family aku sendiri duduk dalam kawasan yang sama dengan kelurga mertua *JB jugak* Jadi selama berkahwin setahun jagung nih.. setakat bermalam hujung minggu.. Tapi tak dinafikan mama dan papa mertua aku sangat-sangat baik. Menerima aku seperti anak sendiri. Bila balik sekali-sekala, mesti bertanyakan masakan apa yang aku teringin makan, mereka penasihat terbaik selepas parents aku, bila pergi shopping bersama, mesti ada sahaja mahu dibelikan untuk aku dan suami.. *wahhh, menantu kesayangan hahaha perasan ;p*

tapi untuk duduk serumah mungkin TIDAK. Bukan apa.. bila dah kawen.. Nak jugak masak masakan untuk suami, hias umah dengan stail sendiri, nak bangun lambat ke hape pun hokeh *Ya Allah buruk perangai hahah* dan have our own privacy kat umah ye tak?.. Kalau sekali-sekala mertua datang, memang amatlah dialu-alukan. Tapi ada yang dok serumah dengan mertua ada alasan tersendiri kenapa mereka dok bersama.. Macamana pulak dengan korang?.. Nak share pengalaman pun boleh.... ^^

14 komen:

CutieLiesa said...

puan farra...I pun cm u lah...xder pglmn...but....rasanya...duk ngn mertua tu...xbrapa nk ader privacy lah plok kan...but msg2 ada alasan sendiri kot

CutieLiesa said...

liza pun xder pglmn...lah...sbb terus duk umah sendiri after married....tpi bila tgk pglmn org lain...mmg byk jgk dugaan duk ngn mertua nie...byk hati nk kene jaga...

Reen Tart Nenas said...

herm, mmg x terpk nak dok dengan PIL. dah tau mmg tak boleh coop nyer. hehehe. plus privacy maybe kurang kot. but once in a blue moon, of course la suka kalau derang dtg rumah :)

Amni said...

sedang berfkir.. nanti nak dok umah sendiri kot.. huks22... tapi nak abwak mak dok serumah.. hehhehe...

yang menarik,
LAWAK PAGI HARI YANG JIWANG

♥Layla Rahman♥ said...

i sekarang duduk dgn mertua..
dah 8 bulan lebih dudk dgn mertua sejak kawin..rumah sendiri dalam proses ..terpaksa redha dgn kehendak suami bila terpaksa duduk dgn mertua..walaupun mertua kita tu baik mcm mane sekali pun tp kita suami isteri mesti nak ade privasi sendiri kan? i setuju dgn u bile u kate,boleh bgn lewat,boleh hias rumah ikut citarase kite etc..i nak semua tu..bile duk dgn mertua ni,terbatas la skit ape yg selalu kita buatkan? tapi demi baby dan suami i sabar kan aje :)

CikPuan Fara said...

liza, btul tu kita nak privacy sebenarnya. nak ada our own space untuk hidup kita sendiri :)

reen, fara pun tak dpt byg kan dok dgn PIL. yelar kdg2 kita ni manusia.. takut ada yg terkecik hati tanpa kita sedar..

amni, hi! think wisely. ada pro n kontra. mungkin kekdg mereka ada sama2 ok jugak kan :) mekasih drop komen..

layla, awk mmg kuat semangat. dgn preggy lagi. xpe, Insya Allah suami awk sgt hargai pengorbanan awk tu :) psstt, jgn lupa invite blog saya yer ^^

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

TAK SANGGUP RASANYA..KALAU LAMA2 KAT RUMAH MERTUA PUN KITA XBERAPA NK SELESAKAN..NAK BINA HIDUP SENDIRI DENGAN SUAMI LEBIH BAIK KAN..

Myra Arshad (: said...

kalau mira ada suami pun tak nak duduk dengan mertua :)

and alasan kita lebih kurang sama je. nak jugak kan masak , hias rumah semua. hehe

aDieyZa said...

agar terbatas aktiviti & perkara yg kita boleh buat di rumah mertua.. dr segi privasi tu mungkin agak terganggu..

mmg best bila balik rumah mak mertua boleh request ank makan apa kan.. tp kalau dh duduk sekali, x kan hari2 nak request makan itu ini kan.. hihihi

blog-tips-kurus said...

macam pernah je dengar ceramah/tazkirah; seeloknya jangan duduk dengan mertua. faham-faham je la... cewah! :)

CikPuan Fara said...

puan sue, aa memang xselesa lar. nak kena jaga aurat jugak. tak kan nak pakai seksi-seksi ;)

myra, betul tu sisi. akak dulu dari belum kawen pun taknak dok serumah dgn PIL..

adieyza, betul tu. kalu dok serumah mau nye dia tak kuasa nak melayan tekak kite je kan? hehehe.

tips, betul tu. saya pun pernah dgr jugak tazkirah tu. dekat bau busuk.. kalu jauh Insya Allah wangi jer ^^

tia @ Ini Kisah Tia said...

patutlah akak jarang hupdate :)
Tia tak ada pengalaman lagi . tapi kak betul jugak . duduk rumah sendiri , ada jugak privasi . cuma tu lah , kalau ada baby mungkin elok tinggal rumah mak atau mertua lah . nak2 anak pertama . hehe ..

CikPuan Fara said...

tia, heheh yelar takde nak kelam kabut nk jaga baby sendiri kan.. tapi akak lebih prefer umah mak sendiri kot heheh :)

Anonymous said...

Saya pernah de pengalaman..kahwin bulan 6 thn lpas..sblum kahwin mmg kami dh bincang xnk dduk dgn mertua..sbb sy tau suami sy anak emak..tetiba lpas dh kahwin lain pulak jdnye..terpaksa r sy dduk umah mertua..mmg xselesa sbb adik lelaki suami ngan adik perempuan die dduk skali..huh..mencbr jgk..kdg2 bertelagah jgk..hati meronta nk pindah..tp sy sbar sbb xnk jd isteri n menantu yg x baik..bari kahwin kot..slalu jgk dsak suami pindah..mmg semua prgerakan trbatas..nk msak pun jd mcm org bdoh..dr tau masak jd x tau sbb cr kte lain..cr mertua lain..nk msak pun xleh sbrang sbb tekak msg2 lain..nnt x mkn membazir..kna tgur plak..nk basuh bj pun kna tggu weeknd je..nk bgn lewat pun teragak-agak..ye r kan weekend la hr nk bgn lmbat..tp kdg2 trlajak..tebal muka bila bgn pg..tgok sarapan dh siap..huhu..mmg lna jg semua r..nk tgok tv pun susah..xkn nk brebut tv ngan adik bradik die..mmg leh kire ngan jari tgok tv huhu..jujur r mmg bnyk masa trperap dlm blik..xbaik tp xtau nk watpe..lg2 nk jg aurat ngan adik lelaki die yg 2 thn lebih tua dr sy..alhamdulillah..skrg dh dduk sndiri..memula pindah tu pun mncbar jgk..siap hubby ajak gi umah mak sbb nk jguk mak ayah ok ke x..mcm nk gelak memula sbb baru semalam pndah..arini dh xkeruan cr mak ayah..tp slow2 ckp ngab suami..ye r..kte dh ade life sndiri..so xleh r clinging sgt..nk jguk xsalah..mmg tggjawab kot
.tp klau dh hari2..sakit jgk kpala..nasib baik r hubby dh blaja jd lebih matang ckit..a