Followers

Sunday, May 1, 2011

Dugaan bertunang

Salam & Hello peeps!

Rasanya ramai pernah dengar tentang dugaan bertunang..
Dulu before tunang dengan husband, rasa pelik kenapa orang selalu highlightkan tentang dugaan bertunang la, 
darah manis la
serius tak faham defination "darah manis"
tapi lepas aku tunang baru tau sebabnya orang cakap begitu..

mungkin sebab..
 boyfriend/girlfriend ala-ala dah jadi "separuh hakmilik".. 
belum nikah tapi dah terikat dengan janji perkahwinan 
dengan bothside keluarga
perasaan nak monopoli future husband/wife
 dah mula rasa terasa 
Yelar, tak lama lagi dah nak kahwin.. will share everything..
jadi secara tak langsung dah "masuk" dalam life si tunang..


atau mungkin sebab..
syaitan memang tak suka pada pernikahan yang sah..
 Jadi kalau hati tak kuat memang cepat terpengaruh dengan hasutan syaitan
seperti melayan orang ketiga atau berubah hati.. 
*please correct me if i wrong*

Dulu masa aku nak bertunang dengan husband, ramai yang cakap..

"Darah tengah manis nih, baik-baik.. Jangan ikut perasaan.. 
Dugaan masa tunang nih banyak"

Tapi aku rasa syukur alhamdulillah sepanjang bertunang,
 kitaorang tak pernahlah bergaduh..
both family pun tak pernah bagi pressure yang bukan-bukan
Mungkin jugak sebab aku cuma bertunang untuk 2 bulan lebih je
*tak sabar nak kahwin masa tu hahaha*
Cuma few weeks before nikah, aku accident kereta
Alhamdulillah aku tak cedera tapi dugaan duit kopak nak betulkan kereta lar huhuhu -,-

Aku cadangkan pada blogger yang belum bertunang/kahwin.. 
janganlah bertunang lama-lama.
 Elok dipercepatkanlah bila rasa nak kahwin sangat tu hehehe ;)

p/s: sorry pada blogger yang drop by blog ni.. 
aku belum kesempatan nak berlawat blog korang.
 BUT definately i'll visit your blog when i free & leave comment ;)

7 komen:

Amirah Adnan said...

tengah cari calon.. ekeke :p

Melda Mohd said...

Mel pun tak nak bertunang lama2 lah. Hikhik. *Berangan*

naem glizzy said...

love this sis!! takotnyeeee...

ciK aYuuu said...

shantekkkkk..hehehe

CikPuan Fara said...

amirah: carik jgn tak carik sis hehehe ;)

melda: hehe berdoa melda pn xtunang lama2 ;)

naem: mekasihh. xyah takot. selalu doa yg terbaek kay :)

cik ayu: apa yg shantek tu? entry ni ke aku? huahuahua ;)

sha a.s said...

Fara, Sha pn tunang x lama...5 bulan je...

CikPuan Fara said...

sha, owww kejap jugak. boleh join the club! hehehe