Followers

Monday, April 4, 2011

Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ)

Hi! Ni entry terperap.. lama dah nak post entry nih.. tapi ade je idea-idea datang mencurah-curah bile teringat.. sebab tu kasi perap dulu.. Ade tak dikalangan korang yang melalui cinta atau melalui perkahwinan jarak jauh?.. Aku penah ah dulu dengan encek husben.. even before-bedore this dengan ex-ex boypren yang tak best hehehe *gelak jahat*

Dulu aku dengan encek husben bercinta jarak jauh .. JB-Penang.. walaupon we'all bercinta kejap je.. tapi jarak jauh tu bersambung untuk few months lepas kawen.. Cinta jarak jauh nih ade pro and kontra.. Tapi really needs kejujuran yang tinggi..(skema lol cara aku ckp nih hahaha).. yelar yang dekat dimata pon ade yang curangss apetah lagi yang jumpe dlm tepon je (3G)..

seperti contoh: dia nak melepak dengan kengkawan dia.. dan ade jugak few member pompuan join.. mesti ade rasa jeles kan?.. takyah tipu ah.. aku wanita biasa.. paham sangat haha. apatah lagi kalu masa tengah bosan n kesepian sekali lagi bahasa skema aku kuar..

kalu ikut cara aku handle ialah try to spent masa wat menda lain cam fokus on work.. lepak dengan kengkawan (bukan dengan skandal ye).. cari hobi yang best.. walaupon jauh.. kena cari masa gak nak berjumpa.. jangan ah jumpa stahun sekali.. bukan ape hati manusia nih.. "yang dekat akan lebih menang".. peribahasa nih hanya orang yang jarak jauh je tau..

Lepas kawen, aku dgn en husben maseh jarak jauh lagi.. (perkahwinan jarak jauh) untuk 4 bulan sbb aku masih keja kat JB dan dia kerja kat penang.. Okay, ni perasaan yang sumpah tak best lol.. lagi tak best compare dari masa bercinta dan bertunang berjauhan.. maybe dah tukar title isteri kot.. (bukan sebab sexual intercourse ye) tapi lebih pada nak husben selalu ade everyday! sedih bila tgk husben wife lain boleh bertentang mata selalu tapi kite jumpe dlm 3G je.. but my husben take inisiatif untuk balik every week atau 2week sekali.. atau aku g Penang.. can u'oll imagine how much it cost?? kadang naik bus kadang naik airasia.. huhuhu.. nak wat camne kan.. rindu punye pasal :(

But after 4 months lepas kawen, aku dah dok Penang!! sebab dapat keje kat sane.. as usual semua orang tanya nape resign dari keje lama.. tak sayang ke and what so ever.. but do i care.. aku yang melalui everyday routine.. lagipon en husben sgt mengalu-alukan.. so... ade aku kesah what people think about my decision kan. Kita yang tanggung, so we should know more about ourself.

Tapi kat sini aku sangatlar tak menggalakkan cinta/perkahwinan jarak jauh.. Banyak tak bagus dari bagusnya. Kalau jauh sebab belajar or kerja.. try to cari jalan to stay together(for married couple only)..
p/s: aku bosan tahap mencapap kat kerja baru nih, dok rajin mengupdate blog je lar huhu.

1 komen:

aneem said...

may b ebtri nie dah lapuk awk post kan...
tp best gak bila sy bace....
rase sayu lak..
tp apakan daya...
PJJ mengajar sy erti rindu ...