Followers

Monday, April 18, 2011

Mulut longkang


Salam & Hello peeps!

kekadang dalam sehari, ada tak perkara yang buat korang annoying sangat?
Annoying kat sini maknanya datang dari mulut orang..

Dulu masa kat U.. aku bukan jenis yang bila ade bf je bawak jumpa family, sedara-mara. Just kengkawan je tau. Bukan apa, belum ade plan lagi nak kahwin masa terdekat so tak mau la dok menayang kat family, sedara-mara. Manalar tau kot2 takde jodoh.. kan ke malu..

tapi.. masalah nya mulut pakcik-makcik dok menanya..

"takde bf ke ko nih?.. anak aku si Polan dah ade bf, engineer Petronas kauuu. Masa sekarang ni lar pilih laki.. kang dah kerja tak laku!"

aku jenis jawap selamba je

"well, saya ramai sangat orang nak makcik.. tak tau nak pilih mana satu"
haaaa Haamikkkk ko.

Bila da kerja.. makin dahsyat mulut orang..
selain sedara-mara, pakcik-makcik opis n ntah sapa-sapa yang aku jumpa tanya..

"ko ni tak nak g mandi bunga ke?..
Bagi seri sket muka tu?"

"ko nak tak makcik adjustkan anak jiran makcik untuk ko?.. 
Yelar tak nak la aku tengok ko jadi andartu"

" ni bila lagi nih?.. umur dah berapa?"..

aku dengan lurus nya jawap..
" 26 tahun makcik"..

Lepas tu dia jawap
 "hahhhh!! 26 tahun? anak makcik umur tu anak dah 4.. "

 aku sengih je lar. takkan aku nak jawap..
dah tak sambung belajar,
lepas spm terus kawen mestilar anak dah ramai..
*tapi takot kata aku kurang ajar pulak, aku diam je lar..

Bila aku kawen je.. lagi ramai dok tanya..
 tak kiralar yang belum kahwin ke
dah kahwin ke pakcik-makcik ke..

"dah ada isi ke? makin tembam je tengok ko nih"..

"belum lagi? korang ni merancang ke hapa?"..

"si polan baru kawen, terus lekat, korang nih ntah bila lar ek?"

 yang paling selamba ade tanya..
"ko ni belajar je sampai degree, tak pandai "buat" ke?
 Apakahhh??

aku jawap je...
" bukan tak pandai buat tapi
Allah swt belum nak bagi saya.
Boleh tak tolong doakan saya?

Hello, aku rasa ah semua orang dah kawen nak anak.
 Orang belom kawen yang beromen kat hotel murah
 je taknak anak..
bila dapat anak, buang dalam tong sampah..

 Jodoh, Pertemuan, Rezeki ketentuan Allah swt
kita hanya mampu berusaha, doa dan tawakal
Tolong ah bagi moral support bukan dok down kan orang..
Aku takdelar tua sangat.
 Ada lagi 3 tahun kot nak 30tahun.
Dorang yang tanya ni lebih-lebih kurang sensitiviti
atau lebih sesuai digelar mulut longkang
kalu kena kat kaum kerabat sendiri baru paham kot.

Sorry ah kalu entry ni teremo lebih.
Aku nak luah rasa ketidakpuasan hati kat
 mulut-mulut longkang kat luar sana..

p/s: Tolong doakan aku cepat dapat rezeki baby ye.
Thank you ^^

14 komen:

Reen Tart Nenas said...

insyallah. Allah tu dah tentukan rezeki masing2. tapiiiiiiii tetap la nak nyampah gak dgn si mulut longkang. tp abaikan mereka, kalau jawab gitu, nanti kite pun sama cam mereka gak. tp owh, jauh di sudut hati, nak je menjawab ikut sedap mulut. ekekeke cam la nak kasik kite duit ke kalau dah preggy. iye tak?

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

"Ya Allah Ya Tuhan Kami"

"Satukanlah hati kedua suami isteri ini seperti mana Engkau satukan Adam & Hawa,
Yusuf & Zulaikha seperti mana Engkau limpahkan Nur Kasih Muhammad SAW & Siti Khadijah.
Limpahkanlah berkat & rahmat Mu. kurnikanlah mereka zuriat yang sempurna, beriman & beramal soleh serta berikanlah ketenangan kepada mereka di dunia &akhirat."

Amin Ya Rabbal Alamin

Mrs Fazlee said...

reen tart nenas: heheh btul tu, kalu bagi duit boleh support bil hospital bersalin okays jugak hahahaha.

miss sue: Aminnnn. Mekasih =)

Applepinkcomeyy said...

org skrg ni suke bz body, bia la nak khwn lmbt pun kan kan ? :D

semoga dpt baby cepat, bby yg sihat, yg comelll ;D

Mrs Fazlee said...

Applepinkcomeyy: tu ah pasal. "terlalu prihatin" sampai rimas kan uhuks.. Aminnn. Mekasih =)

rebecca melessa said...

haih~ tak paham betul la orang-orang macam ni.kawen cpt salah, kawen lambat pon salah kan?manusia2..

pape pon..wish u dapat baby yang beribu-ribu lemon pasni!bia dorang dengki lagi dan lagi sebab dapat yang chumel2.muahahah

Mrs Fazlee said...

rebecca: tu ah, ade je yang kondem orang.. takpaham aku huhuhu.

thank you sis! mekasihhh =))

Girls Like Me said...

hi u, thanks for dropping comment last day, salam kenal ya...i da link u anyway :)

oh ya, i pun tak faham la ngn sedara mara ni, shud be dorang la yg kena jd supportive kan, ni tak, kemain mulut...sabau je la ek

insya allh, rezeki tu ade, jum kita guna jus bidadari nak? org kata leh galak kesuburan.. :)

congrats on ur wed dear :)

puanungupunyecerita said...

farah..kejam nye si molot itu..cili2 kan aje..haha..tetibe jd batu hapi..pas nie ape org ckp,sile istiqfar bebyk n ckp alhamdulillah..
sbr n syukur Allah uji n tunjuk pelbagai ragam hambaNya..yg baek kite contoh,yg mcm gitu ckp dlm hati ..kalau ade anak nanti jgn la zuriat kite begitu.wallahualam..

mama azfar selalu doa kekwn dpt baby cpt2..ade geng bile jumpe nanti..senyum2 ye untie farah..

Mrs Fazlee said...

girls like me: mekasih ye :)
aku baru minum sebotol.. so far blom ade kesan lagi.. kena teruskan minum lagi nih.. aku pon doakan ko pon cepat dpt baby comel2:)

pn ungu: ila selalu bg support kat kte.. tular kekdg marah sgt tapi kekdg jd sedih pulak huhu. mekasih ye mama azfar =)

puanungupunyecerita said...

peneh dgr gk air tu..try gk k..
cuba ngn tawakal..
satu lg penh dgr air musoffa?color kuning..ayat suci AlQuran tulis atas pinggan putih guna zafran..rm10 sebotol x silap..crk kt kedai2 jamu.ade kot..
rupenye gini
http://kedaisiberneka.tripod.com/id25.html
x sedp bdn ke etc ila try.time pregnt pon dok minum air nie...
alhamdulillah..

Mrs Fazlee said...

puan ungu: mekasih ye bagi info. Insya Allah akan diusahakan carik air tu :)

Nana Aris said...

betul kan orang ni..kadang tu sakit hati nak jawab..i sensitif tau bab2 tanye anak ni..hehe

ade sorang makcik kat kg nana ni boleh ckp " asal jumpe ko ni, kempis memanjang..bilenye nak kembong" haha bleh menitik air mate time tu jugak...org yang ade anak maybe rase soalan tu biase,tp for us yg tgh TTC ni sgt la anti soalan2 begitu ;p

hehe sorry terpanjang plak komen -emosi tak stabil ;p- thanks melawat blog saye =)

CikPuan Fara said...

hi nana! aduhh, selamba je makcik tu ckp cmtu kat awk.. saya faham sesgt. isu ni sensitif untuk org cam kita. sedih sangat kan. saya doakan awk pon cepat dpt zuriat. Aminn! =)