Followers

Wednesday, February 9, 2011

tips for bride-to-be


Helo! since aku penah jadi bride.. meh aku share beberape important tips for bride-to-be :)

1) sila pastikan date n tempat korang nak wat majlis dah confirm. its very important okeh sebab dr situ leh tentukan budjet dan preparation semua. aku dulu nak sgt nikah kat masjid.. tapi kat masjid2 kat jb tak bagi bawak hantaran masa nikah kat masjid.. boleh bawak duit mas kawen dan duit hantaran saje. jadi orang advice bawak hantaran yg lain2 tu masa sanding.. family tak bagi sebab yelar masa sanding kan ramai orang.. takot ade pulak barang hantaran kena rembat (pengalaman sedara-mara sebelum nih).  pasal date pulak, depends kat korang ah. ade pilih date sebab nak same dengan date kapel ke date besday ke tapi dulu aku pilih date tak sama dengan cuti sekolah atau public holiday. sebab time tu ah ramai bebenor nak kawen sampai tak dapat datang lar sebab sedara kawenla, jauh sgtla, kucing nak beranakla. aku pon penah bg alasan sama sebab tu xmo kawen time cuti sekolah n cuti umum ;p

lagi satu tempat sanding.. skang ni trend ramai nak kawen kat dewan.. senang katanye.. leceh wat kat umah.. ni depends pada budget, jemputan dan keluasan umah. kalu budget besar leh wat kat dewan besar, ade aircond. dan sila pastikan dewan tu bersesuaian dgn jemputan. Aku penah dtg wedding kat dewan.. Masya Allah, ramai sgt sampai xde tempat org nak duduk makan. Sudahnye aku mkn cepat2 sebab kesian tgk makcik pakcik yg dok mendiri menatang nasi nk cr seat. sadis sungguh..

2) then its time korang tgk kewangan. ya, aku tau kawen tu sekali seumur hidup tapi xyah ah membazir xtentu hala. memang ah kita ni kekadang berangan2 ( mmg selalu pon hahaha) nak wedding ala-ala rancangan nona a k a orang kaya atau ala-ala artis. tp kena ukur ketebalan poket gak kan? majlis sehari je.. tp hutang bertahun2 btol x?..

3) kalu poket tebal sila hired wedding planner (WP) tp kalu poket ala kadar sila amik kertas dan pen dan mula tulis every single thing pasal wedding korang spt hantaran, bridal mana nak amek, photographer, khemah dan bla-bla. tak cukup lagi, sila tulis sape handle perkara tu.

cth: hantaran- dihandle mak sedara A
       kek pengantin- dihandle adik sepupu B

so, nnti tak de ah gelabah mane nak cari sape if x dpt settle perkara tu kan?

4) citer pasal hantaran. mostly orang guna duit hantaran for belanja kenduri. so, dari duit hantaran korang dapat tu, dah boleh budjet for kenduri. biasanye tak cukup jd kena tambah duit sendiri n parent la kan hehehe. hantaran yg lain tu macam kasut, perfume, handbag etc korang leh start beli ms YES atau masa sale. ada orang nak demand lebih bab2 hantaran ni as if lepas kawen dah tak dapat dah kasut mahal, perfume mahal dari husband. konon terpengaruh dengan orang yg unhappy with their marriage. tolong ah jgn sempit pemikiran. aku ni ha da kawen dekat sethun kot.. alhamdulillah rezeki murah lepas kawen walaupon kami xde ah senang sgt.

cth: dah korang mintak beg LV tiap2 bulan memang ah xdpt.. apa, mak bapak korang belikan handbag LV tiap2 bulankah untuk korang sebelum nih? pikir-pikirkanlar.

5) its very important untuk test make up seblum kawen.. yelar air tangan mak andam nih berbeza dari yang lain. tak rugi melabur rm50-70(standard kat jb) untuk korang rs konfident masa hari wedding. ada yg suka mak andam pompuan, ada yg suka golongan "lembut". tp aku prefer mak andam pompuan.. esp masa nikah.. dah amik air sembahyang kan.. taknak ah "mak andam" yg batalkan air sembahyang pulak dan bukan bakal suami masa kiss dahi hehehe.

6) doorgift ialah salah satu important thing masa wedding.. ada yang bagi telor pindang (for johorean esp), gula-gula for kids, coklat, cupcake, potpuri etc. kalu korang rajin pegi wedding, mesti dah banyak collection kipas, sapu tangan kan? kan? terpulang ah kat korang nak yang mana tapi kalu byk sgt bagi kipas dan sapu tangan pon.. setakat nak penuhkan goody bag n lepas tu orang simpan terperuk berabuk dalam laci pon x guna gak. cam masa aku dulu bagi telor pindang, bahulu n gula2 je. org makan kenyang heheh.

7) sila ignore mulut-mulut longkang yg kata pilihan warna tak sesuai ah, takde seri ah tak uptodate ah. dah nama pengantin kan, seri nye mesti ade. walaupon ko pakai baju kaler kelabu ke coklat ke. sila anggap je orang cam tu jeles. hahaha. dah majlis kita suka hati lar nak pakai baju kaler pon, pesen camne pon kan.

8)  soal jemputan.. usually perkahwinan melayu memang ramai dijemput. kadang-kadang sampai terlepas pandang fews name. sebab tu ade yg tag kat fb. tp terpulang gak kat korang. ade yg suka guna teknologi saje, guna kad saje, ada last minit masa 2,3 hari nak kawen g kedai jumpe org.. tak kan xjemput kan.. tapi jemput mulut je sbb kad dah abes huhuhu.  aku tak berapa paham konsep mulut longkang "kenapa tak bagi kad kat si A, si B?". err. sape yang nak kawen nih? aku ke engko? hmmm dah majlis kita kan.. terpulang ah kat kita nak jemput sape kan. ada orang yang aku nak ada opkos aku jemput.  kadang-kadang aku tengok ble time-time nak kawen nih org yg paling bagi dugaan ialah orang yg rapat dgn pengantin. seriously !

9) sila fokus gak pasal kad kawen. Seriously aku cakap sila jgn membazir.. trend skang ade yg guna cam kertas keras, riben-riben bagai, tulisan emas. Ya, kalu mampu ape salahnye tp orang yg dapat kad tu hanya memuji keindahan kad tu masa bukak dr envolope je.. tak pon sampai hari wedding korang.. lepas tu kad korang dah selamat duduk dalam tong sampah ataupon dalam dashboard keta (sebab nak tgk map utk dtg wedding). yg aku percaya masih simpan kad tu hanyalah pengantin huhuhu (sentimental value beb).

10) selain tu fenomena bride shower. well, aku xde masalah dgn orang nak wat bride shower nih. terpulang kan. kira agenda tak wajib. lagi pon tu just nak happy-happy before kawen. tapi masalah nye bila tak wat bride shower ade jugak mulut-mulut yg longkang ckp "erk? too bad xde bride shower.." apakah? ko hingat bride shower tu wajib kah? xde bride shower, x kawen kah?.. well, mungkin dah perasan sgt nk jd mat salleh kot smp xde bride shower pon nak mengutuk. dunia.. dunia..

11) the other thing is spa, manicure & pedicure.. kalu korang nak wat facial, sila wat awal.. paling lambat pon 2 minggu sebelum kawen. bukan ape, selalu lepas facial, muka akan skit sembab. takot kang tiba-tiba jerawat naik kang.. kan haru namanye. dan sila avoid manicure & pedicure 2 weeks before kawen.. sebab inai susah nak lekat kat kuku. unless kalu korang xnak pakai inai.. pakai cat kuku hehehe.

12) sila hired bridal house yg ade pengalaman. Majlis korang bukan satu experimen utk mereka test-test market okeh. Tengok testimonial bridal house tu. X pon google nama bridal house tuh. Cr yg btol2 dah ade pengalaman dr pelamin, meja pengantin, make up dan bla-bla. One more thing sila test baju pengantin dalam few days nak kawen. Test dgn pakai korset dan girldle okeh. Test duduk, diri dan jalan-jalan sket. Biar penat sket tapi yg penting masa wedding kita enjoy pakai baju bridal tu..bukan sesak nafas dok pikir bile nak tukar baju hahaha.
majlis kawen ni sekejap je.. tapi life lepas kawen Insya Allah selama-lamanya.. better fokus life lepas kawen.. korang ada ape-ape tips nak tambah? ;)



6 komen:

mie said...

wow!!
bagus ni...
eeheheee

Mrs Fazlee said...

hehehe tenkiu :)

DaK CoMoT said...

waaa..best ade takot pown ade nk kawen...hehehh

Mrs Fazlee said...

dak comot: time nk kawen fokus nak hidup bahagia with loved ones je. yg lain2 xberkenaan, ignore je ;p

Ms Pancake said...

wah..tips menarik nie..

Mrs Fazlee said...

ms pancake: sharing is caring heheh ;p