Followers

Wednesday, May 23, 2012

Tempoh mengandung 40 minggu ke 9bulan 10hari?

Assalamualaikum wbt & Hello Peeps!

credit: google
Comel sangat kaki kat tengah tu ^^

Lama betul tak buka blog..
 Ntahla kenapa.. takde mood memanjang 
*tetiba salahkan hormon mengandung ehehe*
Alhamdullilah hari nih masuk 30 minggu.. 
Sekejap je waktu berjalan.. Baru terasa cam semalam check UPT..
InsyaAllah lagi 10minggu lahirlah khalifah kecik ni :)

Last check up kat kkia senin lepas @ 30weeks:

Gula: NIL
Tekanan Darah: 110/70
HB: 11.2
Berat Ibu: 63.6 (naik 8.6kg sepanjang peknen)
Tinggi rahim: 30cm
Kedudukan baby: Cephalic (kepala kat bawah)
Denyut jantung baby: Normal

Masuk 30weeks nih.. terpikir "eh, aku ni tak kena minum air gula ke?" Mulut gatai pi tanya nurse.. Nurse leh gelak-gelak. Katanya awak nih kira bertuahla tak kena minum air gula. Doktor kata semua sihat, tiada simptom diabetes-berat nek mendadak jadi buat masa sekarang tiada keperluan lagi. Ohh.. gitu yer.. Maklumlah tengok semua kengkawan peknen dok cite pasal air gula sampai muntah-muntah segala. Fara tak kisah sebenarnya minum air gula nih. Yelah kalu tak peknen tak kan dok gatai-gatai nak minum air gula pulak kan. Lagipun fikir untuk kesihatan baby dan badan sendiri.. Mau tak mau paksa telan jugaklah ;)

Oh yer.. sebenarnya dari mula mengandung lagi selalu terpikir.. Tempoh mengandung= 40 minggu. Tapi kita selalu diberitahu dari kecik lagi mak-mak mengandung 9 bulan 10 hari.. Kalu gitu dalam 37minggula kan? Ada sesapa tak yang tahu tak mana satu yang betul? Cer cita sikit? hihi.

Nota kaki: Setiap kali dengar azan berkumandang atau selawat kat Astro Oasis tu, mesti baby sakan menendang sampai berombak-ombak perut hihi. Semoga menjadi anak yang soleh/solehah.. Amin Ya Rabbalamin.

11 komen:

puanungupunyecerita said...

same hadiff...smp kuar azan trs tgn kt telinga n bile oisis die tekun tgk air tu terjun ..kusyuk je..
hope baek samp besar..amin2..
slmt ye farah..
kite pon x faham 40week 10days tu..
kalaukire yup 37..kite over due gk..huhu
tawakal je..hehe

Liyana said...

same la x fhm jgk 40 mgu dgn 9 bln 10 hari tu.. hihi

bestnye awk xkena mnm air gula.. sy yg xde ape2 ni pun dh kena 2x minum air gula..sbr yola :(

PutriesNoora said...

semoga semua selamat ye..doakan noora dapat merasa nikmat ni jugak ye..=)

e k i n ♥ y u s r i said...

naik 8.6kg jeke?
ekin nie dah naik 15kg tau
huhuhuhu

amal said...

kalau x silap saya la, dari segi perubatan kita mengandung 40 minggu. sepatutnya 38 minggu je tapi dia add 2 minggu sbb ramai ibu x tau bila dia conceive baby. saya pernah cerita kat blog saya

http://amalini-pregnancyjournal.blogspot.com/2012/01/kawin-baru-29-minggu-tapi-kandungan-dah.html

aTy _faRed~ said...

aty pon pernah terpikir macam tu..aty mengandung 40 minggu maknenyer 10bulan..terlebih la pulak..huhu..tapi tu estimate jer..:)

Dulu Gadis, Kini Mama said...

amin! moga jadi anak soleh/solehah!

lala pun suka ja minum air gula. hehe tapi, naseb takder kene diabetes masa pregnant aritu.

ryy.han said...

Basic math
40 weeks : 7days x 40: 280 days
9bln 10 hari : 9x 30 hari + 10 hari : 280 days..

Hihi..tu yg terpk last time..

Fazlina Zainudin said...

akak, dah lama tak baca ur post, slalu hapdate blog, akak idol kita..hik hik..anyway, tak sabarnya nk tgk ur baby, mesti kiut miutt!!

mynameismy said...

tak sabar nak tunggu baby membesar... :')

Pink Lavender said...

jaga kandungan elok2 yerr...

makneng follow kamu
jom follow makneng