Followers

Monday, April 2, 2012

Baby Shower Vs Lenggang Perut

Assalamualaikum wbt & Hello Peeps!

credit: google
Tau ape tu Baby Shower? 
Atau dalam bahasa melayu Mandi Bayi? 
erk pelik pulak bila direct translate hihihi.

Baby shower ni dah jadi cam trend sekarang.. Lagi-lagi pada ibu-ibu yang dah ber"bacheloratte party" sebelum kawen dulu. Bila da preggy, plan ber"baby shower" pulak. Bukan semualah tapi mostly dari apa yang Fara tengok memang cenggini. 


Okay, baby shower nih ialah celebrate baby dalam perut dengan hadiah baby dan ada game-game bertemakan baby semasa baby shower tu dibuat. Selalunya dibuat dikalangan kawan-kawan rapat siibu.


Kebanyakkan orang-orang tua memang tak berkenan benarlah dengan baby shower ni. Stail omputih katanya. Yelah, baby tak kuar lagi nak celebrate beria-ria.

credit: google
Lenggang perut pulak dahulunya banyak diamalkan dikampung-kampung. Selalunya dibuat oleh bidan untuk memastikan baby dalam kedudukan yang betul untuk bersalin. Yelah dulu bukan ada scan-scan bagai cam sekarang. Ada sesetengahnya dikatakan syirik sebab ada guna kemenyan, beras, kelapa, kain 7 warna, etc. kononnya ada bidan percaya boleh check jantina bayi dari cara percikan air kelapa tu.. Huu.. --' tapi, ada juga lenggang perut yang masih berpegang kepada adat, iaitu panggil mak bidan, check posisi baby, then buat doa selamat, bacaan yasin, kemudian kenduri kecil-kecilan.

Fara memang tak plan nak buat baby shower atau leggang perut nih. Mungkin sekadar doa selamat agar semuanya dipermudahkan. Apapun semuanya terpulang pada diri masing-masing. Selebihnya kita serah padaNya. wallahualam.


p/s: gender baby da tau tapi dirahsiakan dahulu yer hihihi ;p

10 komen:

Liyana said...

sy plk x buat kot lenggang perut tp mertua nk buat plk, excited katenye, layan jelah, zass! hehe

CIK PUAN TIPAH said...

Fara,
Lebih baik buat kenduri doa selamat. Itu lebih memenuhi syariat kehidupan orang Islam.

~ NANA ~ said...

i pon x prefer buat baby shower & lenggang perut...the best way buat doa selamat je kot :)

Reensyarinie said...

aah baby shower tu mcm gaya omputih kan..tp depends la kan..amboiii akak..rahsia2 gender er.xpe2 kasi surprise sikit kan.heee

mynameismy said...

Seeloknya buat kenduri doa selamat je bila baby dah keluar nnti..:)

wahhh... laki ke pmpuan? hehehhe

aTy _faRed~ said...

betul...aty pon tak buat ke2-2 tu..tp mase 7 bulan aritu..fil buatkan majlis doa selamat..tu lebih berkat..:)

::EIDA:: said...

Rahsia? Takmo! Nak tahu jugaakkkkkkk

puanungupunyecerita said...

wah da taw..geng hadiff ke gf hadiff...wink2..
kite pon teringin nak gedik wt baby shower..mak kate gedikz...haha..wat doa selmt je

Zana Adieyza said...

rasanya buat doa selamat lebih baik kan...

mamaNoriz said...

lenggang perut tu kononnya adat kita org melayu lama2... yg dpt tgok jantina anak seklai...

mak akak dulu tak nak buat tpi sbb nak ikut tradisi so dia uat gak utk anak 1st akak tapi tukar style...

baut rojak nenas... klu tetamu rasa manis so maybe dpt girl dan klu masam makannya boy...hehe, waallahuallam...