Followers

Monday, March 12, 2012

Kalau bini cepat mengandung, makna laki terer?

Assalamulaikum wbt & Hello Peeps!


credit: google

Sebenarnya dah selalu Fara dengar bila tau berita pasangan pengantin baru tu bunting pelamin mulalah ada yang kata..

" Terer laki ko!"
" Power betul somi dia!"
" Baru anak lelaki, bini cepat mengandung!"

Camne pulak kalau bini tu tak mengandung lagi setelah bertahun-tahun kawen? Tak terer la eh? Tak cukup power? Habaq mai, siapa yang lepas kawen taknak anak? Mereka yang belum kawen yang buat "projek" sana sini je beria taknak anak.

Ni lah mentaliti masyarakat kita. Cakap men sedap mulut. Tak pikir kalu hal tu akan berbalik semula kat diri sendiri takpun family? Rezeki zuriat tu bukan sebab laki pandai main ke, terer sangat ke tapi semuanya berbalik padaNya. Ada yang dapat cepat dan ada yang lambat. Siapa kita nak buat andaian dari apa yang kita nampak? Silap-silap yang dapat anak lambat lagi ramai anak dari yang mengandung cepat. 

p/s: mungkin ada yang kata, "ala gurau je". Pada Fara ni bukan gurauan. Kadang-kadang apa yang kita cakap tanpa sedar ada yang terasa. Jadi sebelum nak "bergurau" sila tengok dulu keliling kot2 ada yang tersinggung. Pernah menjadi ttc'ian.. aii memahami "rasa" bila orang kata begitu  --' 

15 komen:

::EIDA:: said...

Cili mulut sapa yg cakap tu! cakap macam tak de otak! huhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Guruan yg dah jd mainan mulut org.. kalau org yg dh lama kawen xde anak kena hati2 bila bergurau sbbnya org mcm ni sensitif skit.

aTy _faRed~ said...

memang mengarut dan boleh sentap..tak baik kan..bukan pasal power tak power..tu pasal rezki Allah nak kasi..hurrmm

Cik Puan Hafiza said...

Mulut manusia memang macam tu.
Saya pun rasa macam awk rasa, after 2 years trying, baru dapat rezeki Allah ni.

Dulu senang je saya jawab,
"ingat senang ke nak buat manusia..??"

btw, take care of your baby & salam kenal =)

mamaNoriz said...

oh, sungguh hampeh pernyataan itu...

tak sesuai ok, sbb tu kan kuasa allah

klu ikut kan power lelaki, org kata tgok dpt baby girl atau boy, hehhehhe...buakn apa sbb sains membuktikan jantina ank hasil dri sperm suami yg bawa kromosom X dan Y... kromosom Y tu sket dan susah ada...suami je yg bawa...so kemungkiann dpt girl lagi tinggi dr boy...waallahuallam...apa pun rezeki allah yg bagi kan...

tpi akak ada percaya sket yg wife lemah lembut lgi senang preggy sbb masa 'bersama' tu wife kena rilek je baru senang sperm naik... hahahha, so sapa yg bunting pelamin tu faham2 lah...ekekeke, sorry ;)

Tentang Kita said...

27/03/2012 nie genap 2 thn lini kawen tp masih xde tanda2 yg lini ngandung...mmg dh bunyi2 bising di sebelah suami tp lini amik sikap berdiam diri...hati terguris...mybe tp x mau ikut kata hati

eKa said...

syg fara...hanya org yg pernah mengalami je yg memahami

Farahin Ahmad said...

bace komen akak-akak diatas :D
*tahniah kak fara !!

Zana Adieyza said...

semua tu urusan Allah.. siapalah kita nak tentukan soal rezeki Allah tu?

mmg sakit hati kalau dgr bab2 power x power ni.. sbb bukan diaorang yg berada kat tmpt kita kan..

nice entry dear!!

ryy.han said...

mulut manusia mmg xboleh tutup...bila dh ada 1 anak pun org tnya bila nk no 2, dh ada 2 pun org tnya bila nk no 3..

myself mengandung rapat2..pun terkena..ada yg kata "powerla..apa rahsia?"..senyum jelah xde jawapan sbbnya mmg xplan nk pregnant dekat2

PutriesNoora said...

mengandung cepat suami power,mengandung lambat isteri bermasalah...selalu dgr mcm ni...dua2 kenyataan ni xbetul sgt2>,<

puanungupunyecerita said...

fuh...best entry awk farah..ergh.doakan org yg ckp mcm tu agr dimaafkan Allah dan dimurhkn rezeki...tp marah simpn jauh2...harus la x leh kan...hurm...kecik ati

Riny said...

jgn org yg lama kawen..yang baru kawen 3 bulan ni pon sebok org2 nak tanya..untuk awal2 bnda tu mmg x jd mslh...tp kalau lame2 dgr..kck hati..prmpn mane x nk rase jd ibu..tp mulut manusia kita x boleh ttp..doa2 lh rezeki allah tu akan jadi milik kite satu hr nnt..:)

Reen Tart Nenas said...

owh ia mmg amat sensitif. i have a fren yg ckp mcm tu masa tau die preggy. bunting pelamin. mmg power abes la, anak dah 3, berderet sorang setahun. is she happy? maybe, tp pening memikirkan anak2 xcukup kasih sayang.


*saye slalu juga rasa sedih. tp cepat2 ubatkan hati sendiri, maybe saye belum bersedia.

noriza said...

Salam.sama la saya.smua yg kwin lewat dr sy bunting plamin.aft.slps 8 bln br sy peknen.dkt sthn jgkla.tp allah lbh thu msa yg terbaik utk kita.org ikut sedap mulut jer.yg pnting,hub.kita dan suami dulu kna jg.insyaallah,akn dipermdhkn sglnya.