Followers

Thursday, February 9, 2012

2nd Antanetal Check Up & Kejadian Mencemaskan!

Assalamualaikum wbt & Hello peeps!

Minggu lepas Fara pergi untuk 2nd antanetal checkup kat KKIA.. Alhamdulillah semua normal.. Takut jugak BP naik sebab dah masuk 2nd trimester nih, selera nak makan dah ada.. Selang beberapa hari bantai cheezy wedges KFC.. sampai budak kaunter KFC Balik Pulau tu kenal en suami hahahah. 

Berat ibu: Naik 1.2kg
HB:11.3
B.P: 120/70

Nak cerita peristiwa menakutkan masa Fara 13weeks.. Fara dan en suami dalam perjalanan balik dengan kereta ke JB dari Penang sebab majlis sambut menantu untuk adik lelaki Fara.. Sampai je R&R Tapah, cam biasa terus pergi toilet dulu sebab sekarang nih sejak mengandung memang asyik terkucil je. 

Terkejut bila tengok pantiliner ada setitik darah coklat!! Perasaan masa tu takyah cakaplah.. RISAU, NAK NANGIS, TAKUT.. semua ada.. cepat-cepat keluar bitau en suami. Ntah macamana lepas je cakap dengan dia terus rasa pitam.. gelap mata.. Nasib baik masa nak rebah tu en suami sempat paut! Fara pengsan kat situ! En suami dah panik-panik. Dok panggil-panggil nama Fara. Dalam 5minit jugakla baru Fara boleh buka mata.. baru en suami lega.. Fuhhh.. Lepas tu Fara baring dalam kereta sementara en suami beli roti dan buah.. Dalam hati masa tu dok risau lagi pasal spotting coklat tu.. Mulut dok baca ayat kursi banyak-banyak minta tenangkanlah hati ni dan berdoa takde apa-apa jadi kat baby.. 

Takut bila mengenangkan jauh lagi nak sampai JB huhuhu.. Sepanjang perjalanan en suami ajak berzikir banyak-banyak dan lepas tu setiap kali berhenti kat R&R untuk solat dan pergi toilet rasa berdebar-debar.. ALhamdulillah.. da takde spotting keluar.. Tapi Fara takkan puas hati selagi tak jumpa doktor.. 

Sampai je JB.. mandi, solat dan terus pergi klinik.. Doktor scan tengok alhamdulillah baby sihat.. Heartbeat normal.. baby tengah sibuk golek-golek dalam tu.. Aduyai anak ibu.. buat ibu rasa cemas je. Doktor kata spotting dalam perjalanan jauh normal.. Mungkin banyak hentakan sepanjang jalan. Yang penting bukan fresh blood dan berterusan. Doktor suruh rest banyak-banyak dan beri Primilet (multivitamin). Pengalaman yang sangat menakutkan dan lepas ni tak berani dah nak jalan jauh-jauh sampai sekurang-kurangnya 20weeks.. 

Semalam anak ibu dah 15 weeks.. dah sebesar buah navel orange..

anak ibu dah sbesar ni lo hihi
Nanti Fara akan update lagi masa ke semasa yer.. Doakan Fara dan baby akan sihat dan selamat sampai bersalin yer =)

11 komen:

Liyana said...

smg sihat ibu n baby :)

~LeeyanaRadhi~ said...

Fara, take more care on ur self n baby tau.. =)

semoga Allah melindungi Fara n baby..amin

::EIDA:: said...

Lor.. next time takyah lor travel jejauh.. bahaya... Jaga diri fara! =)

Reensyarinie said...

akak..suspen betul baca cter akak ni..take care akak!!

iedchan said...

wah2..cuak nyee...seb bek takde pape kan..hehe

misskirokuza said...

Take care tau.....

puanungupunyecerita said...

fuh...take care farah..bdn org laen2...kite memg travel dulu.alhamdulilah x de lak kuar mcm tu..thanks gk share..jge mkn etc k..
:)
kite doa sume ok..

amal said...

alhamdulillah baby ok.. saya pun penah ada spotting macam tu masa jalan jauh.. erm masa tu pregnant 5 bulan dah kot..cuak mmg cuak. tapi alhamdulillah takde pape. awal2 pregnancy mmg kena byk rehat je :)

BeDung Baby Corner said...

dulu masa peknen rizq pun ada jgk kene cm nie...but bkn setitik tapi byk lah jugak...masa tu kepenantan beraya n makan jeruk byk sgt....g cek nasib baik xder apa2....fuhhhhhhh..lega

Nana Aris said...

take a good care of yourseilf fara..insyaAllah selamat semua okeyh =)

Dahlia Sayang said...

hye fara,
sy asal n9..kerja di JB. dapat bertahan 2thn 6bulan je.lepas tu berenti kerja..