Followers

Friday, February 17, 2012

16 minggu kehamilan

Assalamualaikum wbt & Hello Peeps!

Minggu ke16 kehamilan:

Perubahan badan: dah tak buat seluar jeans sebelum pregnant tang zip apatah lagi nak butang. Baju tshirt nampak sendat kat tang perut. En somi kata dah kena beli baju/suar maternity dah. yay! suka aje bab shopping ni ;p

Perubahan selera makan: Tak suka makan nasi waktu tengahari. Tak boleh tahan bau makanan banyak2 cam kat food court tu. Tapi malam boleh pulak makan nasi. Dah mula memasak untuk makan malam berdua eh bertiga hihihiks ;)


16 weeks!
*sorry xpakai tudung jadi kepala kena crop hikhiks ;)*
Info dari BABYCENTER.COM - 
Perkembangan fetus 16minggu: Saiz bayi anda sekarang lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci.  Di dalam atau di luar rahim, bayi merupakan mahluk yang suka bermain. Bayi anda mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya. 

Semoga baby ibu dan ayah ni akan terus membesar dengan sihat, sempurna sifat dan akal, beriman, comel dan menjadi anak soleh/solehah. 

Mood happy: Jiran Fara pregnant 4weeks! Dia kawen awal 4bulan dari Fara iaitu pada Dec 2009. Sebelum ni sama-sama ber"TTC". Nanti Fara nak korek tips usaha dia hingga berjaya pregnant dan akan share kat sini untuk geng2 TTC! =)
 
Take Care!

10 komen:

Liyana said...

comel nye perut die.. :)

sy hari2 dok usap bby, kdg2 die gerak, kdg2 die wat donno je, haha

nak masuk 6 bulan ni baru terasa terik nye perut beta, blm ade stretchmark lg, yeay! :)

Dahlia Sayang said...

comelnya tummy diaa!
tak sabar nak ada baby lepas ni..
janji share dgn kite org eh...
take care fara.

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

dah nampak dah! comel je kak farah :)

::EIDA:: said...

nampak perut comel fara ! Yeahhh~~ jgn lupa korek rahsia dia yer.. tepek kat blog ni..

Take care dear~~~

Girls Like Me said...

ala kiuttt Kak Fara punya tummy..
ok2, cepat2 share eh :)

~LeeyanaRadhi~ said...

chumilnye pewot fara...ihih..

hembus utk yana n geng TTC corner..hihih

eKa said...

comelnya peyut dia...nanti riki2 tips berguna ok

diya said...

wah wah, tahniah kak fara :)

eimma said...

comel :)

saya tak sabar jugak nak tggu perut besar

Nana Aris said...

nana rase, perut nana pon dah besar macam perut fara..haha sebabnye sebelom preggy pon dah muncit ;p