Followers

Saturday, June 11, 2011

Ikut sedap mulut je cakap..

Assalamualaikum wbt & Selamat Pagi Sabtu peeps!

Kadang-kadang aku pelik dengan segelintir mulut orang nih.. Bercakap tak pandang keliling.. Tak tahular samada tahu atau saja-saja buat tak tahu dengan intention nak sakitkan hati orang seperti ;

Scene 1
Cik Kurus: Ya Allah! Aku dah gemuk!!! you'all tau tak berat aku dah 42kg hokeh?.. Sebelum nih paling gemuk pun 40kg! Nak kurussss.. gemuk tak cantik!!!!
*masa dia cakap tu keliling semua orang yang berbadan besar. paling kurus pun berat 50kg keatas*

Scene 2
Cik Putih: Omaigodddd! kulit aku dah hitam kena panas matahari! Dah tak nampak flawless muka aku nih dah! Jom teman beli produk putih kulit cepattt.. taknak lah kulit hitam sebab tak nampak berseriii!
*bercakap dengan cik berkulit hitam manis yang terkebil-kebil dengar ayat Cik Putih*

Scene 3
Cik Subur: Ala, i "melekat" lagi lah.. macamanalah boleh "accident".. agaknya i nih subur sangat kot tak macam u..
*bercakap dengan perempuan yang bertahun kawen tapi belum ada rezeki nak dapat baby**tak faham bila orang cakap pregnant tu "accident"?.. zuriat anugerah Allah dikatakan "accident"?.. alangkah sedihnya dengar mulut orang yang kufur nikmat nih*

Scene 4
Cik Breastfeeding: Aku tak faham betul lar ibu yang sanggup bagi anak fm (formula milk) ni! Malas lar tu nak melayan anak lepas tu cakap susu kurang lah.. anak taknak menyusu badan lah.. macam-macam alasan!
*bukan semua wanita dikurniakan keupayaan menyusu anak sampai anak berusia 2tahun. tak perlu nak banding kan kelebihan yang ada pada diri kamu dengan orang lain. semua ibu tentu nak bagi yang terbaik pada anak masing-masing kannnn)*

Ya, masing-masing berhak untuk bersuara. Tetapi tu semua bukan alasan untuk mengguris perasaan orang lain. Kalau memang nak berbangga dengan  kelebihan diri sendiri, tengok keliling sebelum bercakap.. jangan sampai dilabel manusia kurang budi bahasa. Setiap orang ada kelebihan masing-masing walaupun mungkin dia nampak "kurang" dimata kamu. 

Ini sekadar luahan aku.. Maaf kalu ada yang terasa =)

15 komen:

sha a.s said...

betul tu...ctuation cmni byk tjadi depan Sha sndiri....haihhh

CikPuan Fara said...

sha, itular mesti ada yang kcik hati.. kdg2 org ckp ikut sedap je kann..

CutieLiesa said...

Mmmg Selalu trjadikan...so lps nie kene lah belajar jaga hati org lain kan.....but yg pasal breast feed tu...Cik Farra nyway Ramai kot yg malas nk bg ank dia breast feed katanya nk jaga badan n malas....kot...coz ramai kwn yg mengeluh bila nk breast feed...ada tu siap sblm bersalin lg dia dh set...xnak breast feed kan baby....

AniE said...

betul la..
setuju sesangat!
hehe..

~LeeyanaRadhi~ said...

sgt2 stuju dgn entry fara ni...

sedap2 mulut je diorg kan..nikmat yg diorg sume dpt tu kdg2 bleh ditarik dlm sekelip mata je olehNYA kan?

CikPuan Fara said...

lisa, betul tu. sebenarnya ramai melaser xkena tempat.. yg pasal breastfeeding, akunya bff cerita teruk dia kena kondem sbb xbagi EBM. Padahal dia mmg tak dpt nk bg smp umur 2 tahun.. huhuhu.

anie, hehe mekasih tinggalkan komen :)

yana, sangat2 betul kan tang bab "cik subur" tu.. bersyukur lah dgn apa yang ada. tak perlu nak compare dan sakitkan hati orang huhu.

Adam Narzuan said...

very nice entry... kata orang cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar..

CikPuan Fara said...

adam, mekasih sudi komen entry saya. itular ramai yang antara sedar atau xsedar buat org lain berkecil hati kan :)

Fika Ashikin said...

sukee sgt entry ni..btoi2..sy sokong apa yg cikpuanfara ckp tuu...

CikPuan Fara said...

fika, mekasih tinggalkan komen kat sini :) itular ramai pernah terkena dengan mult laser camni kaaan?

tia @ Ini Kisah Tia said...

eh kak , baru Tia tau yang pasal breastfeeding tu . thanks kak untuk infonya ..

Imran nyambek said...

lumrah alam.dah kawin mesti naik badan.hehe

naem glizzy said...

lagi satu..

alaaa aku ni xlawa la, jerawat merata2.. *cakap dgn org sekeliling yang muke byk jerawat*

Just Call Me Bitt said...

selalu terjadi di status fb..
hai salam singgah dan terus komen ;)

CikPuan Fara said...

tia: toche-toche :)

imran: hahaha xsemestinya yg da kawen. yg belum kawen pun ada gak badan begitu :)

name: yes. ada 1 lagi point utk sakitkan hati org -.-

justcallmebitt:itular.. kat mana2 sebenarnya kan?.. mekasihh yer :)