Followers

Monday, May 30, 2011

Review Buku: Travelog Haji

Assalamualaikum wbt dan Hello peeps!

Awal bulan hari tuh, aku balik bercuti rumah parents aku kat JB.. Bila jarang-jarang balik, memang berborak sakan dengan my mum sampai larut malam lar kan hehe.  Suddenly mak aku bagi aku buku Travelog Haji  Mengubah Sempadan Iman tulisan Prof Dr Muhd Kamil.. Buku nih merupakan National Best Seller.. Dia beli last year sebelum dia naik haji..

credit: google

Mak aku kata bagus buku nih. Banyak pengajaran dan buka mata hati kita tentang haji mabrur sebenar-benarnya. Yelar selalu kita di MOMOK kan dengan cerita jemaah haji mengalami pelbagai perkara pelik dan lebih dikira sebagai balasan akibat kesilapan masa-masa lalu. 

Aku pun ambil buku nih dan bawak balik Penang. Dalam hati bercakap, tak tahu bilalah nak habiskan buku nih.. *banyak beli buku sebelum nih tapi tak abes-abes baca* 

TAPI 

bila aku dah mula baca buku nih seriously TAK BOLEH NAK STOP. Pantang masa terluang mesti nak tahu dan nak tahu lagi apa ending. Bukan senang hokeh seorang motivator nak buat camtu heheh. Walaupun mungkin dalam masa terdekat nih aku belum mampu nak naik haji *kewangan dan masa* tapi Insya Allah, one day definately i'll go there. Aminnnnn..


Secara ringkasnya buku nih menceritakan penulis yang bergelar Profesor UiTM Shah Alam tetapi hidup masih mencari-cari apa itu makna Islam sebenar-benarnya. Bukan sekadar tertulis dalam IC sahaja. Dia terpanggil untuk menyahut seruan haji bersama isteri dan adik beliau. Disana banyak cerita menginsafkan disekeliling membuat beliau menulis buku ini. Dan ternyata AMAT BERBEZA dengan buku-buku pengalaman haji yang biasa kita baca..

p/s: cerita penulis bagaimana dia seorang yang tidak pandai membaca Al-Quran tetapi bila pulang Malaysia menjadi imam surau yang sekian lama terbiar. Subahanallah! Its really a good book to read as a muslim =)

7 komen:

tia @ Ini Kisah Tia said...

ye kak . selalu Tia baca cerita yang agak menakutkan .. nanti akak review lah sikit2 apa yang akak dah baca tu . mungkin pembaca boleh tau apa sebenarnya kelebihannya ;)

thanks kak sudi singgah blog Tia ..

CikPuan Fara said...

tia, heheh thanks for yr komen sis. akak dah update balik dengan secara ringkas tentang buku nih. thx again =)

Rtp Farra Arisha said...

so, that's very good to be read tuk menambahkan pengetahuan dan disamping tuk kebaikan diri sendiri :)

~LeeyanaRadhi~ said...

hai fara....ihihih

best jugak buku ni klu bg hadiah kat mak or mak mertua kan? ihihhi..yes i got the idea..ihih

thanks for sharing

p/s: g kutip sewa tanah tu datuk bandar!.. :p

Ms Pancake said...

eh best nye buku nie.. bolelah tasha beli.. tgh mencari buku agama yg sesuai.. >.<

CikPuan Fara said...

arisha: betul tu.. bagus buat kita tambah-tambah ilmu agama :)

yana: eh, baguslar idea awk. saya pun tak terfikir boleh bagi gift kat org.. :)

ms pancake: memang best tasha. before this i mmg admit malas nk baca Al-Quran nih tapi lepas baca buku nih everyday rasa rugi kalu tak baca wp sket :)

AzwanRamli said...

pernah terbaca cerita nie paper,tp x penah baca bukunya...